17 mei 2012

Homo-emancipatie

Vandaag is het voor de 22e maal de Dag tegen Homofobie. Op deze dag staan verschillende organisaties stil bij geweld en haat tegen homo’s. Het begon in 1990, nadat de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) homoseksualiteit niet meer kwalificeerde als een psychische aandoening. In dit artikel bespreken we recente ontwikkelingen voor homoseksuelen in Amerika en Nederland.

Op 1 april 2001 kregen homo’s in Nederland als eerste land ter wereld het recht toegekend om te trouwen. Ook mochten homoparen voortaan kinderen adopteren. Sinds drie jaar is het toegestaan om adoptie-kinderen uit het buitenland te halen. Met deze laatste stap verkregen getrouwde homoseksuelen dezelfde volledige rechten als heterostellen. Mondjesmaat volgen enkele Europese landen en zelfs enkele Amerikaanse staten het Nederlandse voorbeeld.

Don't ask, don't tell

In de VS woedde er een heftige strijd over het ‘don’t ask, don’ t tell’ beleid van het Amerikaanse leger. Het principe werd in 1993 ingevoerd door Bill Clinton nadat marine-officier Allen R. Schindler, Jr. vanwege zijn seksuele geaardheid door mariniers werd vermoord. Om dergelijk geweld te voorkomen verbood Amerika het zijn soldaten om openlijk homo te zijn. Was een militair toch zichtbaar homo, dan volgde ontslag. Deze wet was een compromis tussen Democraten en Republikeinen in de senaat, waarbij de oorspronkelijke inzet van Democraten was geweest om discriminatie tegen homo’s in het leger geheel strafbaar te maken.

Barack Obama

Door de ‘Don't Ask, Don't Tell Repeal Act’ van president Barack Obama in 2010, werd discriminatie op seksuele geaardheid bij het aannemen en ontslaan van militairen strafbaar. Voor de vele conservatieven in Amerika sloeg dit in het verkeerde keelgat. Vanuit Republikeinse hoek wordt Obama stevig aangevallen op zijn politiek ten opzichte van homo’s. De Republikeinen keren zich dan ook fel tegen Obama’s goedkeuring van het homohuwelijk.

Homo-emancipatie

Een gelekt memo gaf echter te kennen dat Jan van Lokhuizen, oud-campagne strateeg van George Bush, waarschuwde voor een negatieve houding tegenover het homohuwelijk. De Republikeinse Partij zou zich anders op een dood spoor bevinden, omdat de homo-emancipatie juist op het moment breed in opkomst lijkt in Amerika. Vanaf 2010 trad er namelijk een versnelde groeide op van het percentage Amerikanen dat positief tegenover het homohuwelijk staat.

Terwijl in de Verenigde Staten de emancipatie van de grond lijkt te komen ondanks grote tegenstand, is deze beweging in veel landen vrijwel niet bestaand. Waar in enkele Europese landen homo’s volwaardige acceptatie genieten, worden homoseksuelen elders veroordeeld tot de dood. De internationale dag tegen de homofobie staat stil bij dergelijke slachtoffers en onderschrijft de strijd die nog geleverd moet worden.

2 opmerkingen:

MDV zei

Homofobie. Het is een woord uit het zelfde rijtje als islamofobie, eurofobie, anglofobie en xenofobie. Stuk voor stuk woorden die impliceren dat mensen met afwijkende meningen aan een angststoornis lijden. Dat communistische regimes andersdenkenden letterlijk voor gek verklaarde vindt men vaak heel erg, toch gebruikt men deze -fobie woorden naar hartenlust.

Wat mij betreft mag het homohuwelijk gewoon legaal zijn. Het burgerlijk huwelijk is toch maar een betekenisloze abstractie. Over het huwelijk als religieus sacrament zouden de overheid of welke pressiegroep dan ook niets te zeggen moeten hebben.

Jesse zei

Toch goed dat er zo'n dag is. Alles wat anders is wordt gauw gehaat.