Over ons

De Redactie:

Gertie Offermans
Aron Brouwer
Joris Stuurop
Amanda Lingeman
Fabian van Amerongen
Stepan Durov

Webdesign:

Joris Stuurop

Wat doen wij?

GeschiedeNieuws is een nieuw online magazine over de geschiedenis, gestart op 7 mei 2012. Wij schrijven artikelen over de volgende onderwerpen:

- Historische achtergronden bij het nieuws en bij actuele ontwikkelingen
- Archeologische opgravingen en ontdekkingen
- Losse artikelen over allerlei historische onderwerpen (van de tomaat tot aan Tibet, van Griekse legendes tot aan Nederlandse geschiedenis)

Verder hebben we een viertal rubrieken die periodiek gevuld worden:

- Een maandelijks interview met een historicus of oogetuige van een historische gebeurtenis
- De Foto van de Week, een korte beschrijving van een oude foto
- De Video van de Week, een korte beschrijving van een historisch filmpje
- Het Reisverhaal, een twee-wekelijkse verhaal over de reis van een historische reiziger vertelt vanuit zijn eigen perspectief aan de hand van dagboek materiaal

Doelstelling

Met deze artikelen willen wij de geschiedenis toegankelijk en leuk maken voor een breed publiek. Actuele nieuws-items zijn interessant om te bekijken vanuit een historisch perspectief. Het lijdt tot meer begrip van huidige ontwikkelingen.

De auteurs van de artikelen hebben allemaal geschiedenis gestudeerd. Hierdoor zullen wij in de stukken altijd op zoek gaan naar verbanden, oorzaken en punten van discussie. Wij zijn een open initiatief, dus elke inbreng via het reactieformulier stellen wij zeer op prijs. Discussieer mee, lever kritiek of deel andere inzichten. Dat maakt de geschiedenis levendig!

Waarom geschiedenis?

Hieronder volgt een artikel geschreven door Joris Stuurop op 7 mei 2012 over onze start en over de geschiedenis in het algemeen.


Waarom geschiedenis? 


Gisteren gebeurde er heel wat in de wereld. Na een lange campagne wachtten beide presidentskandidaten op de verkiezingsuitslag. François Hollande verkreeg 52% van de stemmen, Nicolas Sarkozy verlaat waarschijnlijk de politiek. Eergisteren sloot het Russische staatsoliebedrijf Rosneft een deal van 2,5 miljard dollar met het Noorse Statoil. Ze maakten afspraken over de winning van olie en gas in het Noordpoolgebied. Milieu-activisten raken bezorgd.

Elke dag gebeurt er iets. Als je dan bedenkt dat de mens al duizenden jaren over de aarde doolt, dan is er onbehapbaar veel gebeurd. Gelukkig heeft men veel zaken opgeschreven sinds de uitvinding van het schrift. Zo kunnen we deels achterhalen wat zich al die dagen heeft afgespeeld op onze planeet. Als we zo ver terug in de tijd kijken, dan blijkt hoe anders wij zijn dan de mensen van toen en hoe ontwikkelingen die destijds begonnen doorwerken tot in het heden. Duizend jaar geleden telde onze soort een paar miljoen leden. Tegenwoordig zijn we met miljarden. Bevolkingsgroei is een goed voorbeeld van een eeuwenoud proces.

De boom en de blaadjes

En wij, die miljarden mensen, zijn allemaal blaadjes aan een boom, zei de schrijver Michael Crichton eens. De boom, dat is het verleden. Als we weten hoe de boom in elkaar zit, dan begrijpen we de blaadjes ook veel beter. De computer waar je nu achter zit, kwam in de twintigste eeuw tot stand na een reeks experimenten en uitvindingen met elektriciteit en binaire codering. Het internet waar je nu op surft, bracht een ongekende verandering teweeg in dagelijkse leef- en communicatie patronen. De straten waar je dagelijks door loopt: sommigen zijn onlangs aangelegd, sommigen zijn eeuwen oud. Zeker als je eens door Rome hebt gelopen, trad je in de voetsporen van tweeduizend jaar oude Romeinen.

Bij GeschiedeNieuws gaan we bij elk blaadje op zoek naar de boom. Bij actuele gebeurtenissen en hedendaagse ontwikkelingen beschrijven wij de historische achtergrond. Zo koppelt het verleden zich aan het heden. Als er nieuws te horen valt over de rebellie in Syrië, lees je op GeschiedeNieuws over de achterliggende oorzaken. Van conflicten tussen Israël en Palestina tot de ruimtevaartmissies van NASA. Alles heeft een verhaal dat eraan vooraf ging. Het nieuws en de geschiedenis worden bijeengebracht: GeschiedeNieuws.

Ellende en hoop

Veel geschiedenis is zwaar en droevig van aard. De Vietnamoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, de atoombom, de Pogroms, de Trail of Tears. Maar achter alle ellende schuilt vaak hoop: in Vietnam brandt de napalm niet langer; in Amerika zijn de overgebleven indianen volwaardige burgers; in Europa geniet elke minderheid bescherming tegen geweld. Zelfs de Sovjet-Unie viel met relatief weinig geweld uiteen. Positief of negatief, de wereld is altijd in beweging. Er is geen “end of history”, zoals de politicoloog Francis Fukuyama beweerde. Al was het maar omdat we niet weten wat voor nieuws er nog komen gaat.

Zolang de mens bestaat duurt de geschiedenis voort. Het is dan ook wel typisch dat vaak historici gevraagd worden om de toekomst te duiden. Blijkbaar geeft kennis over het verleden een kijkje in de menselijke vooruitgang. Bij GeschiedeNieuws laten we voorspellingen achterwege, en focussen we ons op de relatie tussen heden en verleden. Dagelijkse historische achtergronden, boeiende opgravingen. Luchtige artikelen, diepgaande analyses. Interviews, historische filmpjes.

Wat het ook mag zijn:

Veel leesplezier gewenst,

De redactie van GeschiedeNieuws