20 juni 2012

Bulgaarse vampier tentoongesteld in museum


Op 14 juni 2012 vonden enkele archeologen een skelet dat dateert uit de Middeleeuwen en afkomstig is uit Sozopol, een Bulgaars dorp dichtbij de Zwarte Zee. Het skelet werd binnen een week al tentoongesteld in het Nationaal Historische Museum in Sofia, de belangrijkste reden voor deze grote belangstelling: het skelet zou afkomstig zijn van een vampier.

Het skelet dateert uit de 14e eeuw en werd gevonden door het team van de archeoloog Kalina Kostadincheva. Naar aanleiding van gevonden materiaal in het graf concludeerde de archeoloog dat de 14e eeuwse Bulgaren geloofden dat de man die zij begroeven een vampier was. Het belangrijkste bewijs hiervoor was een ijzeren staaf die het borst van het skelet doorboorde. De directeur van het Nationaal Historisch Museum in Sofia, Bozhidar Dimitrov, vertelde dat ‘de angst voor vampiers een wijdverspreid heidens geloof was in het 12e tot 14e eeuwse Bulgarije.’

In het Middeleeuwse Bulgarije werd inderdaad geloofd dat mensen die ‘slecht’ waren tijdens hun leven na hun dood weer zouden opstaan als vampiers om de levenden nog langer te kwellen. Maar de Bulgaren geloofden ook dat je dit proces tegen kon gaan door het lijk te doorboren met een houten of metalen staaf. In het huidige Bulgarije zijn er de laatste decennia meer dan honderd van deze ‘vampiergraven’ gevonden. Opmerkelijk is dat de edellieden relatief sterk vertegenwoordigd zijn in vergelijking met normale boeren. Dit vindt hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat edelmannen. als machtige en onderdrukkende figuren, eerder werden geassocieerd met bloedzuigende onsterfelijken.

De directeur van het Nationaal Historisch Museum in Sofia, Bozhidar Dimitrov, verwacht dat het skelet veel belangstelling zal opleveren. Desondanks relativeert Dimitrov de vondst toch enigszins door te stellen dat dergelijke rituelen tot diep in de 19e eeuw, en in sommige gevallen zelfs tot in de 20e eeuw, werden gepraktiseerd. “Ik weet niet waarom een normale ontdekking als deze zo populair is geworden. Wellicht door het mysterieuze woord ‘vampier’?”Aldus Dimitrov.

De 'vampier' zoals tentoongesteld in het Bulgaarse Nationaal Historisch Museum in Sofia.

Geen opmerkingen: