Op 26 oktober 1916 werd François Mitterrand geboren in Jarnac. Zijn vader deed dienst als stationschef bij de Franse spoorwegen en werkte later als azijnfabrikant. Mitterrand ging naar een kloosterschool en haalde zijn middelbare schooldiploma in 1934. Hierna vertrok hij naar Parijs om te studeren aan de École Libre des Sciences Politiques. Opmerkelijk is dat Mitterrand zich tijdens zijn studententijd een jaar lang verbond aan de ultra rechtse liga Croix de Feu. Ook deed hij mee aan xenofobische demonstraties en keerde hij zich af tegen de ‘métèque invasion’, de immigratie van buitenlanders uit het Midellandse Zeegebied.
Tweede Wereldoorlog
![]() |
Kaart van de bezettingszones tijdens WOII. Bron: Rama. |
Mitterrand was bijna aan het einde van zijn militaire dienstplicht, toen Duitse troepen Frankrijk binnenvielen in 1940. Hij vocht als infanterist en werd getroffen door een granaatsplinter. Op 14 juni namen de Duitsers hem gevangen en stopten ze hem in een Duits kamp. Mitterrand beraamde samen met de andere krijgsgevangenen plannen om te vluchten. Naar eigen zeggen deden deze ervaringen zijn politieke ideeën veranderen. Tweemaal probeerden de gevangenen te ontsnappen zonder succes. Maar op 16 december 1941 slaagde Mitterrand erin het kamp ongemerkt te verlaten en te voet liep hij naar Frankrijk.
Frankrijk was inmiddels opgesplitst in twee delen: een bezet, door de Duitsers bestuurd deel, en een onbezet deel met een collaborateurs-bewind genaamd Vichy. In het pro-Duitse Vichy werd Mitterrand ambtenaar. Voor zijn verdiensten kreeg hij op 16 augustus 1943 zelfs de Orde van Francisque toegekend. Toen zijn Vichy verleden naar boven kwam drijven in de jaren vijftig, zorgde dat voor veel ophef.
La Résistance
![]() |
De Gaulle en Winston Churchill in Marokko, 1944. |
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde Mitterrand zich af van Vichy en begon hij met de oprichting van een verzetsgroep: de Rassemblement national des prisonniers de guerre (RNPG). De Gestapo kwam de groep op het spoor en zocht naar ‘François Morland’, de schuilnaam van Mitterrand. De Fransman vluchtte naar London en ging van daaruit naar Algerije. Hier kwam hij in contact met Charles de Gaulle, de leider van de Vrije Fransen. Er was veel onderlinge wrevel tussen de twee en Mitterrand weigerde zijn groep samen te voegen met de andere verzetsbewegingen.
Na de Tweede Wereldoorlog bekleedde Mitterrand verscheidene openbare functies. Van 1954 tot 1955 werkte hij als minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van Pierre Mendès. Vervolgens raakte Mitterrand verbonden aan de regio Nièvre. Eerst als burgemeester van het plaatsje Château-Chinon, later als afgevaardigde voor Nièvre in de Franse senaat.
Parti Socialiste
In 1965 deed Mitterrand mee aan de presidentsverkiezingen, maar zijn tegenstander De Gaulle won. Zes jaar later keerde Mitterrand terug met zijn zelf opgerichte Parti Socialiste, een sociaaldemocratische partij. Na het overlijden van de president Pompidou in 1974, poogde Mitterrand tevergeefs een tweede maal om president te worden. Zijn kansen keerden in 1981. Bij de verkiezingen versloeg hij de zittende president Giscard d’Estaing.
President Mitterrand
Als president richtte Mitterrand zich op de uitbouw van sociale voorzieningen en schafte hij de doodstraf af. Daarnaast zette Mitterrand zich sterk in voor Europese samenwerking. Na drie jaar kwam het kabinet in een lastige situatie vanwege economische tegenspoed. De president zag zich genoodzaakt een groot bezuinigingsprogramma op te zetten. Het versoberde beleid deed de populariteit van zijn Parti Socialiste geen goed. Toch herkozen de Fransen Mitterrand als president; Jacques Chirac was de verliezer.
Vervolgens liep het imago van Mitterrand grote schade op vanwege zijn toestemming voor de aanslag op de Rainbow Warrior van Greenpeace op 10 juli 1985. Hierbij kwam een Nederlandse fotograaf om het leven. In 1995 stelde Mitterrand zich niet herkiesbaar, onder meer omdat hij al sinds 1981 aan prostaatkanker leed. De ziekte genas niet en Mitterrand stierf op 8 januari 1996 in Parijs.
![]() |
Mitterrand en Amerikaans president Ronald Reagan in 1981. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten