15 mei 2012

Gevonden muurtekeningen oudste van Europa

In het zuiden van Frankrijk hebben antropologen muurtekeningen ontdekt van ongeveer 37.000 jaar oud. Het betreft één van de eerste vormen van muurschildering. Deze zeer oude kunst staat op naam van de Aurignacien-cultuur, die tussen 40.000 en 26.000 jaar geleden in Europa en delen van Azië voorkwam.

De naam van de cultuur is afgeleid van de vindplaats Aurignacien, in het departement Haute-Garonne in Frankrijk. Het alleroudste voorbeeld van prehistorische kunst, de Venus van Hohle, is ook afkomstig van deze mensen. Verder is bekend dat de Aurignacien botten bewerkten, beschikten over vuurstenen werktuigen en hangers, armbanden en ivoren kralen vervaardigden ter versiering. Vanwege deze kunstzinnige uitingen beschouwen sommige archeologen de Aurignacien als de eerste moderne mensen.

De Venus van Hohle.
De gevonden muurschildering toont aan dat de Aurignacien ook aan de wieg stonden van de muurkunst. Op een kalkstenen blok vonden antropologen de restanten van een tekening met onder meer afbeeldingen van dieren. Het blok maakte deel uit van het plafond van de grot waar de mensen leefden. “De schilderingen worden geassocieerd met het alledaagse leven van de Aurignacien”, meent onderzoeker Randall White. Hij schrijft “dat ze een relatief complexe sociale identiteit hadden die ze communiceerden door versieringen en het maken van beelden en afbeeldingen”.

Tot dusver zijn de gevonden muurtekeningen de oudste van Europa. Het leert archeologen en antropologen meer over de dagelijkse leefpatronen van de prehistorische mens en de ontwikkeling van artistieke uitingen.

Enkele fragmenten van de gevonden muurschilderingen. Bron: New York University.

Geen opmerkingen: