Wetenschappers van de universiteiten van Durham en Aberdeen hebben genetisch materiaal van moderne honden vergeleken met archeologische resten van honden. Het Schotse onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS), kan nieuwe inzichten opleveren in de vroege domesticatie van de hond, met name de vraag waar, wanneer en hoe vaak die plaatsvond. Dr. Greger Larson, evolutionair bioloog, zegt: “We zijn dol op onze honden en ze vergezellen ons op elk continent".
Een Chinese Shar-Pei. |
"Maar, ironisch genoeg is het juist de alomtegenwoordigheid van honden, gecombineerd met hun lange geschiedenis, die de oorsprong versluiert en het voor ons moeilijk maakt om te begrijpen hoe de hond het eerst gedomesticeerde huisdier werd.”, aldus Larson.
Alle rassen zijn zo veelvuldig gekruist dat de vroegste voorouders lastig te traceren zijn. Veel moderne honden lijken wel op honden die afgebeeld zijn in Egyptische grafkamers of op Romeinse mozaïeken, maar genetisch gezien staan die ver van onze honden af. Professor Keith Dobney van de Archeologische Afdeling van de Univeristiet van Aberdeen: “We hebben nog een lange weg te gaan voordat we begrijpen hoe, waar en wanneer de hond de beste vriend van de mens werd.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten