Het Paaseiland dat in de Stille Oceaan ligt is ongeveer even groot als het Waddeneiland Texel en is officieel onderdeel van Chili. Er wonen zo’n 5000 mensen en het ligt zeer afgelegen: het dichtstbijzijnde eiland, Pitcairn, ligt ruim 2000 kilometer ver weg. Het eiland kreeg de naam ‘Paaseiland’ van de Nederlander Jacob Roggeveen, die het eiland ontdekte op Paaszondag in 1722. De oorspronkelijke bewoners noemen het Rapa Nui. Waarschijnlijk waren deze eerste bewoners PolynesiĆ«rs die het eiland rond het jaar 1250 koloniseerden.
Over de geschiedenis van Paaseiland voor de komst van de Europeanen in de 18e eeuw, is niet veel bekend. Historici denken dat de beschaving in de 17e eeuw sterk achteruit was gegaan door overbevolking, ontbossing en uitputting van de bodem. De beroemde beelden, de Moai, werden gemaakt tussen 1100 en 1680, zo heeft koolstofdatering uitgewezen. Er zijn in totaal 887 beelden gevonden, die gemaakt zijn uit tufsteen, een vulkanisch gesteente.
De Moai staan opgesteld op platforms, ahu genoemd, en hebben de blik gericht op het binnenland. Een uitzondering hierop vormen zeven beelden, de zeven apen genoemd, die naar zee kijken. Paaseiland staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Het lichaam dat zich onder de hoofden bevind blijkt nu langer dan gedacht. Nieuwe opgravingen van het Easter Island Project bevestigen dat er veel meer interessants aan de beelden valt te ontdekken. Wat de gevonden inscripties op de steen betekenen is niet bekend. Duidelijk is wel dat onder de grond nog een beeldenrijk schuil gaat.
Opgegraven beeld van het Paaseiland. Bron: Easter Island Project. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten