13 juni 2012

Koeman veegt kont af met Duits shirt

Foto van de Week  
Nederland wist in het Europees Kampioenschap van ’88 door te dringen tot de halve finale en stond tegenover West-Duitsland, het thuisland. In de 89e minuut maakte Marco van Basten het doorslaggevende doelpunt: Nederland stond in de finale en Duitsland was in eigen land verslagen. Naar schatting rende zeventig procent van de Nederlandse bevolking in euforie de straat op, dit was het grootste spontane volksfeest sinds de Bevrijding. Op het veld ging het er even niet sportief aan toe: Ronald Koeman veegde zijn kont af met het shirt van de Duitse voetballer Olaf Thon.

Met een aversie tegen de ‘moffen’ zaten sommige Nederlanders in ’74 voor de buis om de finale van het Wereldkampioenschap tegen Duitsland te kijken. Nederland was met Cruijf de favoriet, maar toch verloor Nederland roemloos de finale. Tot aan het moment van de halve finale van het EK in ’88 had Oranje nog nooit gewonnen van Duitsland. De grootste oorzaak van het fanatisme onder Nederlandse supporters zat hem daarnaast in de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De halve finale tussen Nederland en Duitsland was bijzonder spannend. Precies één minuut voor het einde van de wedstrijd wist niet Duitsland, maar Nederland de overwinning in de wacht te slepen.

Het Koeman-Thorn-incident

Na het ruilen van de shirtjes gebeurde er iets dat de lange verbitterde strijd van Nederland tegen Duitsland geen goed deed: Ronald Koeman gebruikte het shirt van Olaf Thorn om zijn kont mee af te vegen. In het aanzicht van Die Mannschaft en zestigduizend Duitse supporters doet Koeman iets ongehoords. Het uitwisselen van shirtjes, dat juist symbool staat voor het wederzijdse respect, veranderde in disrespect.

De euforische ontlading na de overwinning op West-Duitsland was voor de Nederlanders meer dan  het winnen van een finale; het werd eerder gezien als een soort van wraak. Wraak op de verloren WK-finale van ’74, maar ook wraak op de vijfjarige bezetting in de jaren ’40. Koeman zei vlak na het WK: “Ik mág zoiets niet flikken. Maar om nou te zeggen dat ik er veel spijt van heb. Nou, nee.” Misschien is het maar goed dat dergelijke denkbeelden van wraak de diplomatie niet beheersen. Sportiviteit wordt echter als belangrijk beschouwd in het voetbal, en Koeman kreeg zelfs van zijn eigen vader er van langs.

Geen opmerkingen: