
Met een aversie tegen de ‘moffen’ zaten sommige Nederlanders in ’74 voor de buis om de finale van het Wereldkampioenschap tegen Duitsland te kijken. Nederland was met Cruijf de favoriet, maar toch verloor Nederland roemloos de finale. Tot aan het moment van de halve finale van het EK in ’88 had Oranje nog nooit gewonnen van Duitsland. De grootste oorzaak van het fanatisme onder Nederlandse supporters zat hem daarnaast in de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De halve finale tussen Nederland en Duitsland was bijzonder spannend. Precies één minuut voor het einde van de wedstrijd wist niet Duitsland, maar Nederland de overwinning in de wacht te slepen.
Het Koeman-Thorn-incident
Na het ruilen van de shirtjes gebeurde er iets dat de lange verbitterde strijd van Nederland tegen Duitsland geen goed deed: Ronald Koeman gebruikte het shirt van Olaf Thorn om zijn kont mee af te vegen. In het aanzicht van Die Mannschaft en zestigduizend Duitse supporters doet Koeman iets ongehoords. Het uitwisselen van shirtjes, dat juist symbool staat voor het wederzijdse respect, veranderde in disrespect.
De euforische ontlading na de overwinning op West-Duitsland was voor de Nederlanders meer dan het winnen van een finale; het werd eerder gezien als een soort van wraak. Wraak op de verloren WK-finale van ’74, maar ook wraak op de vijfjarige bezetting in de jaren ’40. Koeman zei vlak na het WK: “Ik mág zoiets niet flikken. Maar om nou te zeggen dat ik er veel spijt van heb. Nou, nee.” Misschien is het maar goed dat dergelijke denkbeelden van wraak de diplomatie niet beheersen. Sportiviteit wordt echter als belangrijk beschouwd in het voetbal, en Koeman kreeg zelfs van zijn eigen vader er van langs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten