23 mei 2012

Bewijs voor vroege bestaan Bethlehem

Archeologen hebben bewijs gevonden voor het vroege bestaan van Bethlehem. Het gaat om een stuk klei dat gebruikt werd om een document te verzegelen, een zogenaamde bulla. Op de bulla staat het woord Bethlehem vermeld.

De allereerste vermelding van Bethlehem staat in de Torah, in de verse waar staat “in Ephrath, wat in Bethlehem ligt” (Genesis 35:19; 48:7). Dat Bethlehem al in de zevende en achtste eeuw voor Christus bestond werd al vermoed, maar hard bewijs vond men nooit. Wel was er een hele oude inscriptie gevonden, de zogenaamde Amarna Brieven uit 1400 voor Christus, waarop het woord “Bit-Lahmi” staat geschreven.

Een bulla was een veel gebruikt object tijdens de Eerste Tempelperiode (achtste eeuw v. Chr. tot 586 v. Chr.). Een document dat een bulla bevatte mocht alleen worden geopend met toestemming van de maker. Dat op de gevonden bulla het woord “Bet Lechem” te lezen valt maakt het vroege bestaan van Bethlehem aannemelijker.

“Dit is de eerste maal dat de naam Bethlehem verschijnt in een inscriptie uit de Eerste Tempelperiode. Het bewijst dat het inderdaad een stad was in het Koninkrijk van Judah, en mogelijk in nog oudere perioden”, meent Eli Shukron, leider van de opgravingen. Hij vermoed dat het stuk klei onderdeel was van een grotere lading die onderweg was van Bethlehem naar de koning in Jeruzalem.

De gevonden bulla met inscriptie. Bron: Israel Antiquities Authority.

Geen opmerkingen: