Tussen 17 en 25 september 1944 probeerden de geallieerde legers het oosten van Nederland te ontzetten. Het doel van deze operatie, getiteld Market Garden, was om controle te verkrijgen over de belangrijke bruggen over de Maas en de Rijn. Op deze wijze konden de geallieerde troepen snel de Rijn oversteken om het industrie-rijke Ruhr gebied te omsingelen.
Generaal Bernard Montgomery had de verantwoordelijkheid over de operatie. Hij meende dat een grote luchtlanding de beste manier was om de bruggen te veroveren. Tot dusver was het zuiden van Nederland bevrijdt, maar hield de opmars stand vanwege de barrière van de grote rivieren.
De operatie begon op 17 september en kende aanvankelijk wel enkele successen. Een aantal bruggen tussen Eindhoven en Nijmegen werden veilig gesteld. Maar al gauw bleek de operatie uit te lopen op een fatale mislukking. Vooral bij Arnhem vochten de Duitsers met zwaar materiaal terug; later bekend als de Slag om Arnhem. Duizenden Amerikaanse en Britse parachutisten werden uit de lucht neergeschoten. Ten grondslag aan de mislukking lag een grote onderschatting van de Duitse militaire kracht in oostelijk Nederland.
Op 25 september was de operatie al van de baan. Een kleine divisie militairen bij de brug in Arnhem werd gauw geëvacueerd. Voorlopig konden de geallieerden nog niet doormarcheren naar Duitsland. De operatie had ook slechte gevolgen voor de inwoners van Nederland. Vanuit Londen had de Nederlandse regering in ballingschap spoorweg medewerkers opgeroepen om te staken. Dit zou de geallieerden steunen en de Duitse bevoorrading bemoeilijken. Als vergelding verboden de Duitsers alle voedseltransporten richting Holland. Dit was een grote oorzaak voor de Hongerwinter, de strenge winter tussen 1944-1945 waarbij velen honger leden en sommigen het leven lieten.
De video toont beelden van de Operatie Market Garden. Ze zijn gefilmd vanuit Duits perspectief. De propaganda van de commentator maakt inzichtelijk hoe de Duitsers de operatie beschouwden. Zowel aan het oostfront als aan het westfront hadden de nazi’s enorme veldslagen verloren. De oorlog was praktisch al beslist. Het neerslaan van Operatie Market Garden deed de Duitsers echter wanen nog te beschikken over genoeg militaire strijdkracht. De getoonde beelden zijn vaak droevig van aard: veel geallieerde parachutisten bereikten nooit meer levend de grond.
1 opmerking:
Het was voornamelijk een inschattingsfout van generaal Montgomery. Er waren gewoon meer troepen nodig dan werden ingezet.
Een reactie posten