11 juni 2012

Aardbeving in België

Vandaag in de geschiedenis: op 11 juni 1938, om 11:57 uur, vond er in België een zware aardbeving plaats. Het epicentrum lag nabij de plaats Zulzeke. Het was de op één na sterkste aardbeving op Belgisch grondgebied van de vorige eeuw. Er ontstond veel schade en de beving werd gevoeld tot in Nederland, zuidoost-Engeland, noord-Frankrijk, west-Duitsland en Luxemburg.

Het was een vrij krachtige aardbeving, 5,6 op de Schaal van Richter. Er kwamen nog zes naschokken. De oorzaak lag hem in het Londen-Brabantmassief, een tektonische structuur waarboven een groot deel van Vlaanderen ligt. In Gent viel er een zwaar stenen blok van zo'n 500 kilogram van de Sint-Jozefskerk naar beneden. Ook brak er een zij-toren van het Belfort. In meerdere plaatsen werd schade gemeld aan kerken en andere gebouwen. In heel België vielen er zo'n 17.500 schoorstenen om.

De aardbeving kostte aan twee mensen het leven, in Kruishoutem en in Sint-Amandsberg. België wordt normaliter niet door zulke zware aardschokken getroffen. Er moet veel angst en paniek geheerst hebben. In een lokaal krantenknipsel stond: "Ook hebben velen kunnen ondervinden hoe gevoelig de dieren waren." De schade had omgerekend zo'n 122 miljoen Euro berokkend. Wanneer een dergelijke beving weer zal plaatsvinden valt niet te voorspellen, gemiddeld doorstaat België eens in de 125 jaar een aardschok van vergelijkbare kracht.

Het epicentrum van de aardbeving in 1938.

Geen opmerkingen: