12 juni 2012

Nieuwe terracotta beelden gevonden in China

Chinese archeologen hebben de afgelopen drie jaar 110 nieuwe terracotta krijgers ontdekt die eeuwenlang begraven zijn geweest. Ze maakten deel uit van het befaamde terracotta leger dat de tombe van China’s eerste keizer moest bewaken. Ook zijn er 12 paarden, strijdwagens, wapens en gereedschappen gevonden. Voor het eerst zitten er nu beelden bij die kleurrijk beschilderd zijn.

De levensgrote beelden zijn opgegraven bij het mausoleum van de Qin keizers in Xi’an in het noorden van China. Qin Shihuangdi (259-210 v C), de keizer die het terracotta leger liet bouwen, wordt beschouwd als de eerste keizer van het verenigde China. Hij liet een groot mausoleum voor zichzelf bouwen. Het leven in het graf werd beschouwd als een voortzetting van het leven op aarde. Giften moesten ervoor zorgen dat hij  ook in het hiernamaals van alle gemakken voorzien was.

Bescherming

Nog maar een klein deel van het graf van Qin Shihuangdi is geopend en onderzocht. Archeologen gaan er vanuit dat er nog veel meer schatten in het zand verborgen liggen. Het terracotta leger moest de keizer in het hiernamaals beschermen. Het werd opgesteld op zo’n twee kilometer afstand van de grafheuvel. In zes meter diepe geulen stonden voetsoldaten, boogschutters, ruiters op paarden en strijdwagens, klaar voor de strijd.

Belangrijkste archeologische vondst van de 20e eeuw


Het leger kwam onder een drie meter dikke zandlaag terecht waar het 2200 jaar de tand des tijds weerstond. In 1974 werd het terracotta leger ontdekt door een boer die een put groef. Het is een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw. In 1987 werd het op de lijst van werelderfgoed van UNESCO geplaatst. 
Het terracotta leger

Kleurrijke beschilderingen


Het belang van de recente opgravingen is dat de gevonden overblijfselen goed bewaard zijn gebleven en dat ze kleurrijk beschilderd zijn, zegt Shen Maosheng, hoofd van de archeologische afdeling van het terracotta museum. De eerder gevonden beelden waren niet zo beschilderd. De archeologen gingen er vanuit dat de kleurrijke beschilderingen van de beelden in de loop der eeuwen verbleekt zouden zijn en waren zeer verrast door de goede conditie van de verflaag.

Een andere belangrijke vondst was een schild dat in de bronnen vermeld wordt. Het was een schild zoals dat gebruikt werd door soldaten uit de tijd van Qin Shihuangdi en dat met rode, groene en witte geometrische patronen beschilderd is.

Geen opmerkingen: