6 juni 2012

Nederlands elftal bezoekt Auschwitz

Het Europees kampioenschap voetbal 2012 in Polen en Oekraïne gaat op 8 juni van start. Maar vanochtend stond er voor het Nederlands elftal geen voetbal, maar geschiedenis op het programma: op de ochtend van 6 juni bracht Oranje een bezoek aan Auschwitz-Birkenau, het voormalige concentratiekamp.

Net als voor de elftallen van Italië en Engeland dient de centraal gelegen stad Krakau als uitvalsbasis voor Oranje. Op zestig kilometer afstand van deze stad bevindt zich het kamp Auschwitz-Birkenau. Vanochtend is de Oranje-delegatie in beslotenheid afgereisd naar het kamp.

Reichsführer-SS Heinrich Himmler heeft persoonlijk opdracht gegeven om het concentratiekamp te bouwen. Oorspronkelijk diende het kamp om krijgsgevangenen gevangen te houden, maar op den duur vormden de nazi’s het kamp om tot vernietigingskamp. Zo’n 1,1 miljoen mensen zijn er op gruwelijke wijzen om het leven gebracht. Het merendeel betrof joden, maar ook zigeuners, homoseksuelen, krijgsgevangenen en politieke tegenstanders van de nazi’s werden hier om het leven gebracht.

Rudolf Höss was van mei 1940 tot december 1943 kampcommandant van Auschwitz. Höss had een bijdrage in de bouw van een tweede kamp naast Auschwitz: Birkenau, ook wel Auschwitz II genoemd. Na de oorlog deed hij zich voor als matroos en werd door de geallieerden vrijgelaten, en ging daarna onder de valse naam Franz Lang aan de slag als boerenknecht. In maart 1946 werd hij alsnog gearresteerd doordat zijn vrouw hem onder druk had verraden. Op 16 april 1947 besloten de geallieerden dat hij opgehangen moest worden in het kamp Auschwitz, tot op het laatste moment toonde Höss geen enkele vorm van emotie of berouw.

Net als het Nederlands elftal  heeft de Duitse selectie vorige week ook een bezoek gebracht aan Auschwitz. Duidelijk wordt dat niet alleen voetbal, maar ook de geschiedenis van de gastlanden aandacht krijgt. Voor Polen zijn dit in het bijzonder de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. 'Onbeschrijfelijk wat hier is gebeurd. Dit mogen we nooit vergeten.' Aldus Heitinga.

1 opmerking:

MR zei

Goed dat rolmodellen van de jeugd dit soort dingen doen en oprecht geïntrigreerd raken.