3 juli 2012

Het eerste dodelijke auto-ongeluk

Vandaag, om half zeven op dinsdagmorgen, reed een man nietsvermoedend over een provincieweg toen hij naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer werd van een epileptische aanval. Wat de precieze oorzaak ook moge zijn, de man raakte van de weg en belandde in de vaart. Dergelijke gevaren van de moderne wereld zijn iets meer dan honderd jaar geleden opgekomen: het eerste dodelijke slachtoffer naar aanleiding van een auto-ongeluk was Mary Ward, een 42-jarige Anglo-Ierse amateurwetenschapper.

Mary Ward was een van de weinige vrouwen in de negentiende eeuw die een degelijke wetenschappelijke opleiding kreeg. De belangrijkste reden hiervoor was dat veel leden van haar familie bekend stonden als goede wetenschappers en veel contact hadden met de wetenschappelijke wereld.

Insecten

Op jonge leeftijd raakte Mary al geïntrigeerd door de natuur. Zo verzamelde ze altijd insecten en wist ze haar vader ervan te overtuigen om een microscoop voor haar te kopen. Zo kon ze de insecten nog beter bestuderen. Op autodidactische wijze leerde ze zichzelf van alles aan over microscopen en werd ze uiteindelijk een van de weinige vrouwen die daadwerkelijk geaccepteerd werd door de wetenschappelijke wereld.  Hoewel ze nooit werd toegelaten tot een universiteit, had ze wel direct contact met verscheidene professoren.

Het eerste fatale auto-ongeluk

Een neef van Mary Ward had eigenhandig een auto gebouwd die op stoomkracht reed. De auto was extreem zwaar en enigszins instabiel. Om ongelukken te minimaliseren werd in 1865 de Red Flag Act uitgevaardigd. Met deze wet kregen auto’s die op stoomkracht reden een snelheidslimiet van zes en een halve kilometer per uur. Op 31 augustus 1869 ging het alsnog fout. Mary en haar man Henry Ward reisden samen in de auto toen het noodlot toesloeg: in een bocht viel Mary uit de wagen en belandde half onder de auto. Mary raakte zwaargewond; een gebroken nek werd haar fataal.

Stompetoren

Aan de Noordervaart, nabij Stompetoren, raakte vanochtend een man  te water. Het is nog onbekend of hij het ongeluk heeft overleefd, maar vast staat dat hij het in elk geval niet had overleefd zonder de omstanders die onmiddellijk in het water zijn gesprongen om de man uit zijn auto te bevrijdden. "Ik ben gelijk samen met twee andere omstanders het water in gesprongen,” aldus Steffan Roobol. Roobol stelde ook dat de man een epileptische aanval had. Een traumahelikopter heeft de man per direct naar het ziekenhuis gebracht; het is nu hopen op een goede afloop.

Geen opmerkingen: